Size bir anımı anlatayım istedim. Ray dolap imalatında makine parkuruna bir usta eleman ihtiyacımız oldu ve ilan verdik. İş görüşmesine gelen bir kişi karşıma oturdu. Yüzünde yılların kırışıklıkları, gözlük, zayıf, renkli gözlü , biraz aksiye benziyor ama dinç ve mutlu.

İş tanımı sonrası ustanın tepkisi şu oldu. Ben bu işi yaparsam bildiğimi unuturum. Çünkü, en son teknoloji ile el değmeden yapılan bir üretim içerisine bir eleman arıyorduk.

Usta bir ağaca heykel yapmayı, bir kaplamayı desenli birleştirmeyi, fuga açmayı işçiliğinin, el işi torna, ıskarpela ile oyma işinin ustası. Yani artık nesli tükenmekte olan birkaç ustadan biri anlayacağınız.
Hem üzüldüm, hem de sevindim.

Üzüldüm, böyle bir usta ile ufak bir atölyede çalışamadığım için. Benimde hayalim. Bir sanatkar usta ile ufak bir atölyede kar amacı gütmeden ahşap işler üretmek. Ama maalesef tüketim çağındayız. Tüketicide şu anda el işçiliğine bağlı mükemmel eksikliği göz ardı edecek durumda değil.

Sevindim, kendi sanatını hasbel kader koruyan, yaşatmaya gayret eden yılların bir ustası ile tanıştım. Onun dik duruşu, para ile nadir kalmış el sanatını değişmeyişi beni sevindirdi.

Şimdi maçlarımdan biri oldu. El işçiliğini tüketiciye sevdirmek. Onun değerini korumak, imajını tekrar kazandırmak. El işçiliği ile yapılan bir ürünün mükemmel kusurunu anlatmak.

Ve tabi ki şirketimizin imalat bölümünde böyle bir usta ile çalışacağımız ve iş ortamı yaratmak. Bu ustalara biz sahip çıkmalıyız. Koruma altına almalıyız. Hızlı tüketim çağında neslini tüketmemeliyiz. Söz veriyorum artık bu ustaların el sanatlarını yaşatmak için elimden geleni yapacağım. Bize de bu yakışır.

Can ONUK

2019 RAY DOLAP TASARIMLARI- Land ® ► Copyright ® Land Raylı Dolap
1013 defa okundu